برگزاری آیین سنتی « آب به بذر شلغم » در خور و بیابانک

اصفهان-ایرنا- اهالی خطه کویری خور و بیابانک در نیمه مرداد هر سال در زمین های کشاورزی خود آیین«آب به بذر شلغم » را برگزار می کنند که نوید بخش آغاز پرآبی و بازگشت روزهای خنک سال در نیمه دوم تابستان گرم و خشک است.

به گزارش ایرنا، قدمت تاریخی سنت دیرپای آب به بذر شلغم به گفته اهالی به پیش از اسلام باز می گردد و هرساله پانزدهم مرداد با شرکت پرشور مردم در زمین های کشاورزی شهر خور برگزار می شود.
در این روز زمین ها از آب فراوانی برخوردار است و کشاورزان اجازه کاشت شلغم را دارند و صبح زود قبل از طلوع آفتاب بذر افشانی زمین با حضور سادات محل انجام می شود.
این جشن از آن جهت اهمیت دارد که در روز مراسم، قبل از طلوع آفتاب مردم در محل حاضر شده و سه نفر از کشاورزان ماهر زمین را آماده آبیاری می کنند و همزمان با طلوع آفتاب آب به زمین مورد نظر هدایت می شود. 
اطراف زمین را در سه ردیف با فاصله های مشخص، جو می کارند و رسم است در اطراف زمین های شلغم به وسیله نوک بیل به فاصله 30 تا50 سانتیمتر، جو کاشته شود.
هنگامی که آب به فاصله یکصد قدمی زمین رسید مردم به صورت دسته جمعی صلوات می فرستند و دو نفر نیز چاووشی می‌کنند.
پس از آبیاری زمین بذرپاشی شده، روحانی شهر برای برکت محصول دعا می کند و کشاورزی که زمینش زیرکشت رفته است با نان از مردم پذیرایی می کند. 
مردم سختکوش خوروبیابانک اعتقاد دارند که پس از آیین شلغم کاری، هوا رو به سردی می رود و شدت گرمای تابستان کاهش می یابد.
پس از برگزاری این آیین در روزهای دیگر کشاورزان می‌توانند برای خود شلغم بکارند.
این جشن از باروری زمین و اهمیت دادن به سرسبزی و کاشت محصولات پس از گرمای تابستان حکایت دارد.
مدیر جهاد کشاورزی خوروبیابانک در این باره گفت: از مجموع 2 هزار و 200 هکتار زمین کشاورزی در خوروبیابانک 20 هکتار زیر کشت شلغم می رود. 
حسین غلامرضایی افزود:زمان کاشت این محصول از 15مرداد آغاز می شود و تا مهر ادامه دارد.
وی متوسط برداشت این محصول در هر هکتار را 15تن برآورد کرد و گفت: پیش بینی می شود 300 تن شلغم برداشت شود.
وی خاطرنشان کرد: کار برداشت شلغم از زمین های کشاورزی این شهرستان تا پایان بهمن ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی خوروبیابانک افزود: بیشترین سطح زیر کشت شلغم در خوروبیابانک مربوط به مزارع شهرهای خور، جندق و فرخی و روستاهای بخش مرکزی شهرستان است.
غلامرضایی گفت: بذر شلغم کاشته شده از نوع بومی است و علاوه بر درمانی بودن این محصول مشتریان خاص خود را دارد. 
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه شلغم یکی از گیاهان خوراکی مغذی و دارای خواص درمانی چشمگیر است علاوه بر میوه دیگر قسمت های آن نظیر برگ نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته کارشناسان شلغم گیاهی اشتها آور، تسکین دهنده سرفه، درمان کننده شب کوری و کم خونی، موثر در رشد استخوان هاست و همچنین به دلیل دارا بودن ید فراوان نقش تنظیم کننده ترشحات غده تیروئید و ضد سرطانی نیز دارد.
شهرستان خوروبیابانک با 20هزار نفر جمعیت در 420 کیلومتری شرق اصفهان واقع است.
9860/ 6022 خبرنگار : محسن فیروزی - انتشار دهنده : عمادی