كاه ماش

بوته ای كه در پائین بوته كاه ماش روی زمین گسترده شده هندوانه مار است


"كاه ماش" یا "كاه معاش" یا " كاه در" یا "ماش بار"‌ گیاهی است بوته ای كه ارتفاع هر بوته به یك متر می رسد و در ریگزار های اطراف چوپانان در سالهایی كه بارندگی خوب بوده به وفور می روید متاسفانه از نظر گیاه شناسی من فاقد اطلاعات هستم و نمتوانم این گیاه را معرفی كنم فقط اینكه به احتمال زیاد تا كنون در باره این گیاه تحقیقی صورت نپذیرفته است 

در مهرماه كه دانه های این گیاه می رسد عده ای از مردم كویر نشین آنرا درو كرده و در روی چادری خرمن می كنند و سپس با چوب بوته ها را می كوبند تا دانه ها از بوته ها بریزد و سپس با بوجاری دانه ها را پاك و تمیز می كنند 

این دانه ها در نزد اهالی از نظر غذایی امروزه خیلی با ارزش است اما در قدیم بخشی از خوراك سالانه مردم را تشكیل می داده است 

بعد از آنكه دانه های گیاه ریگ شور شد همراه با برنج نیمدانه و ارزن پوست كنده به دمپخت تبدیل می شود و اگر مقداری گوشت بومی چوپانان نیز در پخت این غذا به كار رود غذای مطلوب و پر خاصیتی خواهد بود ،كه مورد علاقه اكثر كسانی است كه در كودكی از این غذا تناول كرده اند 

امروزه در انارك با قیمت بالایی این دانه ها به فروش می رسد و اناركیهای اصیل علاقه زیادی به تهیه غذا با آن دارند و شنیده ام كه در سال گذشته تا كیلویی 50 هزارتومان خرید و فروش شده است .

خوشبختانه امسال به علت بارندگی بوته های زیادی در اطراف چوپانان روئیده است و حتما گروهی از مردم این محصول را برداشت خواهند كرد .

برای تكمیل مطالب و معرفی بیشتر این گیاه به تصاویر بوته های بیشتر و دانه های گیاه  طرز برداشت نحوه پخت غذا و خواص این گیاه نیاز است كه اگر محققی در این زمینه تلاش نماید خدمتی به علم و دانش بشری كرده است .