چوپانانِ آباد

mostaghimi.25@gmail.com


بادام كوهی


تدوین: نسل سومی

بادام کوهی در خاکهای عمیق تا نیمه عمیق، سنگریزه دار و بر روی تشکیلات آهکی – سیلیسی در شیبهای ملایم کوهستانها می‌روید. این درختچه را با فراوانی می‌توان در کوهپایه‌های اطراف چوپانان دید. بادام کوهی از خانواده گل سرخیان می‌باشد. ارتفاع متوسط گیاه بین2/5 تا ۳ متر و قطر تاج پوشش آن نیز به ۲ تا2/5 متر بالغ می‌گردد. گل‌های سفید رنگ بادام معمولاً قبل از ظهور برگها در اوایل فروردین ماه ظاهر می‌شوند.
بادام کوهی که در لهجه محلی به آن ((تنده )) می گویند درختچه ای بسیار مقاوم است که در اواخر اسفند ماه با شکوفه بسیار زیبای خود دره های کوهسارهای منطقه را بسیار زیبا می کند . 

در سالهایی که بارندگی خوب است تمام شاخه های این درختان پر از دانه های بادام وحشی می شود بادامهایی کوچک و محکم با هسته ای بسیار تلخ که حتی گوسفندان اگر بیشتر بخورند آنها را می کشد . می گویند تلخی این دانه ها به علت وجود سیانور در آن می باشد . در گذشته دانه های تنده را جمع آوری می كردند و بعد از شیرین كردن آنرا به عنوان آجیل شب عید استفاده می كردند اما متاسفانه من اطلاع ندارم كه در چوپانان چگونه بادام تلخو را شیرین می كرده اند . اما با مطالعه در اینترنت راههای زیر در شیرین كردن آن به كار رفته است
روش های شیرین كردن بادام كوهی
 الف- بعد از جمع آوری بادام ها از كوهسار آن را درون کیسه گونی ریخته و در ته جوی آب می گذاشتند تا پس از چند روز تلخی آن از بین برود . سپس دانه را بوسیله دستاس ( آسیاب دستی ) می شکستند و مغز آن را خارج کرده و سپس آن را کمی تفت می دادند و به عنوان یک خوراکی بسیار مفید و خوشمزه از آن استفاده می کردند . مغزاین گیاه به علت داشتن کلسیم زیاد در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان بسیار مفید می باشد .


ب -برای شیرین کردن بادام کوهی آن را در خمره ای می ریختند و بر آن آب جوش و نمک می افزودند .خمره را با پیچیدن گیلیم گرم نگه می داشتند.هر روز این کار را تکرار می کردند .در روز سوم یا چهارم بادام کوهی شیرین و قابل خوردن می شد
 
موارد استفاده از بوته بادام كوهی 
1- از میوه آن بعد از شیرین كردن به عنوان آجیل استفاده می شود و به آن مغزو ویا مغزه چو یا مغزه چی می گویند. 
2-از پوست ساقه و بخصوص ریشه این گیاه برای دباغی کردن پوست برای درست کردن مشک آب و خیگ ویژه ماست و دوغ و کمه و... و همچنین در رنگرزی استفاده می کردند .
3-  از سرشاخه‌های درخت بادام كوهی برای بافتن  سبداستفاده می شده است
4- از ساقه های كلفت تر به عنوان عصا و چوبدستی و دسته كلنگ استفاده می شده است 
5- با سوزاندن چوب آن بهترین نوع ذغال به نام ذغال بادام تهیه می شده و همین مورد سبب نابودی درختان در سالهای قبل بوده است
6- از روغن دانه های این گیاه به عنوان دارو استفاده می شده است


 منابع :  http://www.larshenasi.com/
.http://www.maymand.ir
http://www.mypersianforum.com/showthread.php?t=177699#axzz2Ju9NlChN


ناشناس
دوشنبه 31 اردیبهشت 1397 11:06 ق.ظ
چگونه بادام کوهی را شیرین کنیم ??????
مژگان
جمعه 10 آذر 1396 08:47 ق.ظ
باسام مادر شوهر من بادام های تلخو توی اب میخیسونه وچند باراب روهم عوض میکنه تا تلخیشو بگیره بعد اینکه تلخیشو گرفت یه کمی خشکشون میکنه وبعد توی ماهی تابه با کمی نمک بوشون میده اینجوری مدت نگهداریشم بیشتر میشه وطعمشم عالی امتحان کنین خوشتون میاد در ضمن به زبان محلی بهش میگن دانگو
مژگان
جمعه 10 آذر 1396 08:46 ق.ظ
باسام مادر شوهر من بادام های تلخو توی اب میخیسونه وچند باراب روهم عوض میکنه تا تلخیشو بگیره بعد اینکه تلخیشو گرفت یه کمی خشکشون میکنه وبعد توی ماهی تابه با کمی نمک بوشون میده اینجوری مدت نگهداریشم بیشتر میشه وطعمشم عالی امتحان کنین خوشتون میاد در ضمن به زبان محلی بهش میگن دانگو
soosan
سه شنبه 10 اسفند 1395 02:38 ب.ظ
سلام من یه کیلو بادام زمینی خام از بازار گرفتم ،ازشون که خوردم انگار هنوز خشک خشک نشدن و یکم تلخ ان،البته باپوست ان،خواستم روش شیرین کردنشون رو بهم بگین.ممنون میشم
پاسخ نسل سومی(ابوالقاسم مستقیمی) : در آب لوله کشی بریزید و در ظرف 24 ساعت چند بار آب آنرا عوض کنید می توانید با جوشاندن آن هم و تعویض آب آن این کار را انجام دهید سپس آن را خشک کنید
یکشنبه 28 شهریور 1395 10:48 ق.ظ
سلام‌ببخشید چطور میتونم بادام زمینی تلخ رو‌شیرین کنم.ممنون میشم کمک کنید
پاسخ نسل سومی(ابوالقاسم مستقیمی) : مغر بادام را در یک ظرف بیزید و متبا هر 24 ساعت یکبار آب آنرا عوض کنید تا شیرین شود
هما
شنبه 12 تیر 1395 05:16 ب.ظ
سلام
من حدود 20 کیلو بادام تلخ رو شیرین کردم، اما متاسفانه تو آپارتمان جایی برا خشک کردنشون نبود، و البته یکمی هم نادونی کردم و پس از شیرین کردن، همه رو ریختم تو گونی! و برداشتم.
بعد سه چهار روز نگاشون کردم که حدودا نصفشون کپک زده بودن!
بعد دوباره همه رو چند آب شستم و با نمک و آبلیمو تا بوشون بره
خیلی شستمشون
از دیروز همه یه جای نیمه آفتابی رو پیدا کردم و گذاشتمشون آفتاب
امروز خواستم ازشون بخورم، احساس میکنم بوی کپک دارن
و البته اونایی که لبشون خندون بود، یک خط سبزرنگی دور مغزشون پیداس که مطمئنم کپکه. البته خودمم هم وسواس دارم با بوی بد و ..... و زیادی متوجه این چیزا میشم.
حالا با این اوصاف، آیا همه این 20 کیلو رو دور بریزم یا ................؟
ممنون میشم راهنماییم کنین.
پاسخ نسل سومی(ابوالقاسم مستقیمی) : کاش آنها را در اتاقی روی سفره می ریختید و با باد پنکه خشک می کردید
سلام
شنبه 12 تیر 1395 07:14 ق.ظ
سلام لطفا بادام ها دو روز در آب در ظرفی بگذارید سپس هر روز سه بار آب ظرف را تعویض نمایی.در روز سوم آنها را در ظرفی بزرگ بر روی شعله آتش البته شعله ملایم بگذارید. وبه مدت یک روز بطور کامل بجوشانید در هر روز سه بار یعنی هر6 ساعت آب آن را تعویض کنید .سپس در مرحله چهارم نمک اضاف کنید وبگذارید به مدت یک ساعت بجوشید .حالا بادام با بهترین مزه قابل خوردن است .اگر بادام زیادی پختید جهت جلوگیری از کپک زدن بعد از پختن با قرار دادن آنها در زبر آفتاب کاملا آنها را خشک کنید
شیما
شنبه 25 اردیبهشت 1395 09:30 ب.ظ
اگه امکانش هست شیرین کردن بادام در منزل رو یاد بدین
پاسخ نسل سومی(ابوالقاسم مستقیمی) : دو روش مورد استفاده واقع می شود 1- در جا هایی که به جوی آب روان دسترسی دارند مغز بادام تلخ کوهی را داخل کیسه پارچه ای ریخته و تا دو شبانه روز آنرا در داخل آب روان قرار می دهند 2- اما اگر به آب روان دسترسی ندارند چند بار آنرا می چوشانند و آب آنرا عوض می کنن
شنبه 8 اسفند 1394 10:21 ب.ظ
روش شیرین کردن بادام کوهی در خانه رو بگین لطفا
مهدی
دوشنبه 7 مهر 1393 08:41 ب.ظ
عالی بود مرسی
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


همه پیوندها